Pas op, daar heb je de verborgen suikers

Wist jij dat er tientallen (en misschien wel honderden) synoniemen voor suikers zijn? Het zijn allemaal termen die komen te staan op producten die weinig tot geen suikers bevatten en daarmee misleidend. Europese wetgeving krijgt het nog niet goed rond om deze producten te verbieden. En terwijl ze gewoon in de winkel liggen, maken ze mensen dik die denken gezond bezig te zijn.

Wat moet je weten over verborgen suikers? Dieetkompas schreef er een uitgebreid artikel over. In dit artikel zetten we de belangrijkste tips en adviezen nog een keer op een rijtje.

Ken de synoniemen voor suikers

Appelstroop, bietsuiker, galactose, diksap, rapadure, honing en trehalose zijn maar enkele van de circa 150 synoniemen die Dieetkompas.nl heeft verzameld.

Natuurlijk kun je al die synoniemen uit het hoofd proberen te leren, maar beter leer je het foefje aan dat Dieetkompas met ons deelt:

  • Eindigt het woord op –ose? Suikers!
  • Eindigt het woord op –stroop? Suikers!
  • Zit het woord “suiker” in het woord? Suikers!

Met die drie tips kom je al een stuk verder en kun je heel veel items van de lijst filteren.

Suikers of niet? Als je de synoniemen kent, kun je jezelf voor suikers behoeden.

Weet wat je eet

Belangrijker is om zelf controle te houden over wat je eet. Je kunt natuurlijk vertrouwen op de producten in de supermarkt die zeggen vetarm, suikervrij enzovoorts te zijn, maar je kunt je beter verdiepen in wat er echt op de verpakking staat. Lees de ingrediënten dan ook altijd grondig door en weet zeker dat je niet een berg suikers mee neemt.

Groenten en fruit

Wat groenten en fruit betreft kunnen we kort en krachtig zijn: ja, er zitten suikers in, maar… die suikers zijn niet zoveel dat ze je dik maken. Als je gewoon normale porties groenten en fruit eet hoef je daar echt niet op te bezuinigen als je bezig bent met afvallen. Je moet wel altijd heel goed uitkijken met sappen, zoals appelsap en sinaasappelsap. In die dranken worden suikers toegevoegd om ze beter te laten smaken. En ook zitten er in een pakje sinaasappels heel veel sinaasappels en dus ook heel veel natuurlijke suikers. Daar moet je dan wel bewust van zijn.

Water

Zeker weten dat je bij het drinken geen suikers binnen krijgt? Ga dan voor water. In water zit niets dat je dik kan maken. Het heeft misschien wat weinig smaak, maar ook dat went. Wil je meer smaak? Drink dan thee (al moet je wel weer uitkijken voor theïne, omdat je daar hoofdpijn van kan krijgen, maar dat is een probleem van een andere orde).

Water drinken voor je iets met suikers gaat drinken helpt overigens ook voorkomen dat je teveel suikers drinkt. Na een halve liter water kun je prima genieten van een glas cola. Beter dat dan dat je eerst een halve liter cola nodig hebt om te verfrissen…

Koolhydraatarm

Tot slot geeft Dieetkompas aan dat je een koolhydraatarm dieet zou moeten gaan volgen. De reden? Koolhydraten zijn vaak suikers en in een koolhydraatarm dieet is er geen ruimte voor slechte koolhydraten (en dus ook voor suikers). Daarmee voorkom je dat je door de dag heen teveel suikers binnen krijgt die je verborgen suikers noemt. Op die manier val je af en eet je gezond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *